Οι κολικοί στα μωρά είναι μια από τις πιο συχνές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού τους. Τα επεισόδια έντονου και φαινομενικά ανεξήγητου κλάματος μπορεί να είναι απογοητευτικά και ανησυχητικά για τους γονείς, αλλά η κατανόηση των αιτιών, της διάρκειας και των επιλογών θεραπείας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του δύσκολου σταδίου της ζωής ενός μωρού. Αυτός ο κολικός είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, το οποίο δυστυχώς διαταράσσει τη ζωή των οικογενειών. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα πάντα για τους κολικούς, από τις αιτίες και τα συμπτώματα, έως τις θεραπείες και τις μεθόδους καταπράυνσης.

Περιεχόμενα:

  1. Τι είναι οι κολικοί των βρεφών;
  2. Κολικοί στα μωρά: πότε εμφανίζονται αυτά τα επεισόδια δυσφορίας;
  3. Ποιες είναι οι αιτίες των συμπτωμάτων του κολικού;
  4. Πώς εκδηλώνεται ο κολικός του μωρού: συμπτώματα, σημάδια και πώς να τα αναγνωρίσετε
  5. Αποτελεσματικές θεραπείες για τους κολικούς των μωρών: τρόποι για να ηρεμήσετε εν μέσω μιας καταιγίδας δυσφορίας

Τι είναι οι κολικοί των βρεφών;

βρεφικός κολικός - μωρό, κλάμα, γκρίζα κόπρανα μωρού

Οι κολικοί στα νεογέννητα είναι μια συχνή, αλλά συχνά δύσκολη, εμπειρία που αντιμετωπίζουν πολλοί γονείς τους πρώτους μήνες της ζωής των μωρών τους. Στην εξειδικευμένη βιβλιογραφία, υπάρχει ένας «κανόνας των 3» : εάν το μωρό κλαίει περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα, για περισσότερες από 3 ημέρες την εβδομάδα και έχουν ήδη περάσει 3 εβδομάδες από την έναρξη. στην περίπτωση ενός μωρού που είναι κατά τα άλλα απόλυτα υγιές και τρέφεται καλά. Αυτά τα επεισόδια έντονου και φαινομενικά ανεξήγητου κλάματος μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση, απογοήτευση και άγχος στους γονείς, αλλά μια βαθύτερη κατανόηση του τι είναι οι κολικοί και πότε εμφανίζονται μπορεί να βοηθήσει στην προσέγγιση αυτού του σταδίου με περισσότερη υπομονή και αυτοπεποίθηση.

Αυτός ο κολικός των νεογνών χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερβολικού, έντονου και δύσκολου στην παρηγοριά κλάματος, χωρίς προφανή λόγο. Τα επεισόδια κλάματος μπορεί συνήθως να εμφανίζονται το βράδυ, αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Τα μωρά που υποφέρουν από κολικούς μπορεί να δείχνουν εμφανή σημάδια δυσαρέσκειας, όπως το να τραβούν τα πόδια τους προς την κοιλιά τους, σφιγμένες γροθιές και μια τεταμένη έκφραση στο πρόσωπο, όπου κανένα από τα πολλά παιχνίδια του μωρού τους δεν φαίνεται να τα ηρεμεί.

Κολικοί στα μωρά: πότε εμφανίζονται αυτά τα επεισόδια δυσφορίας;

κολικοί μωρού - μωρό, κλάμα, λευκή κουβέρτα, κρεμώδες φόντο

Πιστεύεται ότι επηρεάζει περίπου το 5% έως 40% των υγιών νεογνών και μπορεί να ξεκινήσει τις πρώτες εβδομάδες της ζωής ενός μωρού. Αυτός ο κολικός στα μωρά μπορεί να ξεκινήσει τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του μωρού και γενικά φτάνει στο αποκορύφωμά του γύρω στην ηλικία των 6 εβδομάδων. Αυτά μπορούν να επιμείνουν μέχρι την ηλικία των 3-4 μηνών και, σε σπανιότερες περιπτώσεις, μέχρι την ηλικία των 6 μηνών.

Είναι πιο συχνές σε μωρά που γεννιούνται στην ώρα τους, αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε πρόωρα μωρά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί μια ιδιαίτερα σημαντική πτυχή, δηλαδή ότι αυτή η περίοδος ποικίλλει από παιδί σε παιδί. Και όσον αφορά την απάντηση στο ερώτημα «Μέχρι πόσους μήνες έχουν κολικούς τα μωρά;», να ξέρετε ότι πολλά μωρά αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα γύρω στους 3 μήνες.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτός ο κολικός είναι ένα παροδικό στάδιο και δεν αντιπροσωπεύει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Τα μωρά που υποφέρουν από κολικούς είναι γενικά υγιή και αργότερα αναπτύσσουν μια φυσιολογική ρουτίνα και συμπεριφορές.

Ποιες είναι οι αιτίες των συμπτωμάτων του κολικού;

συμπτώματα κολικού - μητέρα, μωρό, κλάμα, κρεβάτι

Οι ακριβείς αιτίες των κολικών στα μωρά παραμένουν αντικείμενο έρευνας και συζήτησης μεταξύ των ιατρικών ερευνητών. Αυτά τα επεισόδια έντονου και ανεξήγητου κλάματος μπορεί να είναι απογοητευτικά για τους γονείς, αλλά η κατανόηση των πιθανών αιτιών μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση αυτής της ευαίσθητης και συχνά δύσκολης περιόδου στη ζωή ενός μωρού. Ακολουθούν μερικές από τις πιθανές αιτίες των κολικών:

  • Γαστρεντερικά προβλήματα: Μία από τις επικρατούσες θεωρίες σχετικά με τους κολικούς των μωρών αφορά το γαστρεντερικό τους σύστημα. Τους πρώτους μήνες της ζωής, το πεπτικό σύστημα των μωρών βρίσκεται ακόμη σε ανάπτυξη και μπορεί να είναι ευαίσθητο σε ορισμένες τροφές ή σε αλλαγές στη διαδικασία σίτισης. Οι μυϊκοί σπασμοί στο πεπτικό σύστημα μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία και πόνο, προκαλώντας κλάμα και ευερεθιστότητα στο μωρό. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις θα σας οδηγήσουν στην αναζήτηση θεραπειών για τους κολικούς στα μωρά, επειδή θέλετε να το απαλλάξετε από το άγχος από το οποίο υποφέρει. Αλλά μην απελπίζεστε, θα τα συζητήσουμε σύντομα!
  • Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες: Τα μωρά που θηλάζουν μπορούν να εκτεθούν σε τροφικά αλλεργιογόνα μέσω του μητρικού γάλακτος. Ορισμένες τροφές που καταναλώνει η μητέρα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή δυσανεξίες στα μωρά, οδηγώντας σε κολικούς. Για παράδειγμα, οι πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος είναι μία από τις κύριες πιθανές αιτίες τροφικών αλλεργιών σε βρέφη.
  • Υπερδιέγερση: Η υπερδιέγερση του περιβάλλοντος μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση κολικών. Τα μωρά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο έντονο φως, στους έντονους ήχους και στις ξαφνικές περιβαλλοντικές αλλαγές. Αυτά τα ερεθίσματα μπορούν να οδηγήσουν σε άγχος και ευερεθιστότητα, που εκδηλώνονται ως υπερβολικό κλάμα και διέγερση.

συμπτώματα κολικού - μητέρα, μωρό, θηλασμός

  • Ορμονικές αλλαγές: Οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα του μωρού και, στην περίπτωση των θηλαζουσών μητέρων, στο δικό τους σώμα μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση κολικών. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο στρες και τη διάθεση του μωρού, προκαλώντας επεισόδια έντονου κλάματος.
  • Ανωριμότητα του νευρικού συστήματος: Το νευρικό σύστημα των μωρών βρίσκεται ακόμη σε ανάπτυξη και μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο σε ερεθίσματα. Ορισμένες αντιδράσεις ή αισθήσεις που δεν θα προκαλούσαν προβλήματα σε ενήλικες μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία και κλάμα σε ορισμένα μωρά.
  • Διαταραχές του εντερικού μικροβιώματος (χλωρίδας): Πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει ότι το εντερικό μικροβίωμα των μωρών μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία και ευεξία τους. Μια ανισορροπία στη βακτηριακή χλωρίδα στα έντερα θα μπορούσε να συμβάλει στην κοιλιακή δυσφορία και, αναπόφευκτα, σε κολικούς.
  • Αλλαγές στις συνήθειες ύπνου και σίτισης: Τα μωρά έχουν ακανόνιστες συνήθειες ύπνου και σίτισης κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Αυτές οι αλλαγές στις συνήθειες ύπνου και διατροφής τους μπορούν να συμβάλουν σε αυξημένα επίπεδα στρες και δυσφορίας, προκαλώντας επεισόδια έντονου κλάματος.

Είναι σημαντικό να τονιστεί μια εξαιρετικά σημαντική πτυχή: οι κολικοί στα μωρά μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας σύνθετης αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφόρων παραγόντων και τα μωρά πρέπει να θεωρούνται ανεξάρτητοι ασθενείς. Αυτό που μπορεί να προκαλέσει ένα επεισόδιο κολικών σε ένα μωρό μπορεί να μην αποτελεί έναυσμα για ένα άλλο. Η κατανόηση αυτών των πιθανών αιτιών μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις ανάγκες και τις ενοχλήσεις του μωρού τους κατά τη διάρκεια επεισοδίων κολικών, πριν συμβουλευτούν έναν παιδίατρο.

Πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε παρέμβαση, θεραπεία ή άλλες λύσεις για τους κολικούς, συνιστάται πάντα να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο του μωρού σας. Ένας ειδικός μπορεί να παρέχει μια επαγγελματική αξιολόγηση της κατάστασης και να προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές για την αποτελεσματική διαχείριση και μείωση των συμπτωμάτων του κολικού.

Πώς εκδηλώνεται ο κολικός του μωρού: συμπτώματα, σημάδια και πώς να τα αναγνωρίσετε

συμπτώματα κολικών μωρού - ανήσυχη μητέρα, μωρό, κρεβάτι, κούνια μωρού

Η σωστή αναγνώριση των κολικών στα μωρά μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους γονείς, καθώς τα σημάδια μπορεί να ποικίλλουν και να παρερμηνευτούν ως συμπτώματα άλλων προβλημάτων. Σε αυτό το κεφάλαιο, θα εξερευνήσουμε λεπτομερώς τα συγκεκριμένα σημάδια και συμπτώματα των κολικών στα μωρά, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε καλύτερα αυτή την παροδική φάση στη ζωή του παιδιού σας.

  • Έντονο και απαρηγόρητο κλάμα: Ένα από τα πιο σημαντικά σημάδια κολικών είναι το έντονο και απαρηγόρητο κλάμα του μωρού. Το κλάμα μπορεί να είναι τόσο δυνατό που μπορεί να φαίνεται δύσκολο ή αδύνατο να το ηρεμήσετε. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η κραυγή μπορεί να περιγραφεί ως «κραυγή πόνου», με υψηλότερους τόνους.
  • Κλάμα ταυτόχρονα: Οι κολικοί συχνά χαρακτηρίζονται από την εμφάνισή τους σε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, συνήθως το βράδυ. Ακόμα κι αν φαίνεται ήσυχοΑρχικά, ενώ κοιμάστε σε μια από τις πιο άνετες κούνιες για μωρά , οι χαρακτηριστικές εκδηλώσεις των κολικών μπορούν να εμφανιστούν σχεδόν αμέσως. Αυτό το τακτικό μοτίβο κλάματος ταυτόχρονα μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι το μωρό υποφέρει από κολικούς. Αυτή η κανονικότητα στο κλάμα μπορεί να είναι απογοητευτική για τους γονείς, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουν ότι αυτό είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των κολικών.
  • Κοιλιακή δυσφορία: Ένα άλλο σημάδι κολικών μπορεί να είναι η εκδήλωση κοιλιακής δυσφορίας. Το μωρό μπορεί να δείχνει τράβηγμα του ποδιού προς την κοιλιά ή κάμψη, ακόμη και παραμόρφωση του σώματος κατά τη διάρκεια επεισοδίων κλάματος. Αυτές οι κινήσεις μπορεί να υποδηλώνουν ότι το μωρό αισθάνεται πόνο ή δυσφορία στην κοιλιακή χώρα.
  • Αδυναμία ακινησίας: Ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό των κολικών είναι η δυσκολία να ηρεμήσει το μωρό κατά τη διάρκεια επεισοδίων κλάματος. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε τις συνήθεις μεθόδους παρηγοριάς, το μωρό μπορεί να παραμείνει ανήσυχο και να κλαίει. Αυτό μπορεί να είναι πολύ απογοητευτικό για τους γονείς, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν οφείλεται στην αδυναμία σας να παρέχετε τις ιδανικές συνθήκες διαβίωσης.
  • Ευερεθιστότητα: Εκτός από το έντονο κλάμα, το μωρό μπορεί να εμφανίσει γενικά σημάδια ευερεθιστότητας και διέγερσης. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στη συνήθη συμπεριφορά του, όπως δυσκολία στον ύπνο, συχνές αφυπνίσεις ή μια γενική κατάσταση δυσαρέσκειας ακόμη και εκτός των επεισοδίων κλάματος.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα σημάδια και τα συμπτώματα των κολικών μπορεί να διαφέρουν από μωρό σε μωρό. Επιπλέον, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με άλλα ιατρικά προβλήματα ή παθήσεις, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή τροφικές δυσανεξίες. Εάν ανησυχείτε για την κατάσταση του μωρού σας ή εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, συνιστάται πάντα να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για επαγγελματική αξιολόγηση και συμβουλές.

Επομένως, η κατανόηση των εκδηλώσεων του κολικού στα μωρά απαιτεί προσοχή, υπομονή και παρατήρηση. Ο εντοπισμός αυτών των συμπτωμάτων κολικών του μωρού και των συγκεκριμένων συμπτωμάτων των κολικών μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αυτήν τη μεταβατική περίοδο στη ζωή του μωρού σας με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και κατανόηση.

Αποτελεσματικές θεραπείες για τους κολικούς των μωρών: τρόποι για να ηρεμήσετε εν μέσω μιας καταιγίδας δυσφορίας

Θεραπείες για κολικούς μωρού - μωρό, χέρια μητέρας, λευκό φόντο

Οι κολικοί στα μωρά μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση τόσο για τα μικρά παιδιά όσο και για τους γονείς. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές μέθοδοι, στρατηγικές και αντικολικά φάρμακα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ανακουφίσετε την ενόχληση και να κάνετε αυτήν την περίοδο ευκολότερη τόσο για το μωρό σας όσο και για εσάς. Ακολουθούν μερικές από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για τους κολικούς στα μωρά:

  • Αγκαλιά και παρηγοριά: Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται ένα μωρό για να ηρεμήσει είναι η παρηγοριά και η ζεστασιά της μαμάς ή του μπαμπά. Κρατώντας το μωρό σας στην αγκαλιά σας, κουνώντας το απαλά και χαϊδεύοντάς το απαλά, μπορεί να έχει μια ηρεμιστική επίδραση πάνω του. Χρησιμοποιήστε μαλακές κουβέρτες ή παιχνίδια που δίνουν στο μικρό σας μια αίσθηση ασφάλειας.
  • Κοιλιακό μασάζ: Ένα απαλό μασάζ στην κοιλιά του μωρού σας μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των γαστρεντερικών μυών και στη μείωση της δυσφορίας. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε απαλές κυκλικές κινήσεις δεξιόστροφα, εφαρμόζοντας απαλά.
  • Ζεστά μπάνια: Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να έχει χαλαρωτική επίδραση στα μωρά. Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του νερού είναι κατάλληλη και διατηρήστε ένα ήσυχο και ήρεμο περιβάλλον κατά τη διάρκεια του μπάνιου.
  • Σωστός θηλασμός: Εάν θηλάζετε, βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας θηλάζει σωστά. Ο σωστός θηλασμός μπορεί να μειώσει την κατάποση αέρα και να βοηθήσει στην αποφυγή αερίων και κοιλιακής δυσφορίας.
  • Ειδική φόρμουλα για ευαίσθητα μωρά: Εάν ταΐζετε το μωρό σας με φόρμουλα, μιλήστε με τον παιδίατρό σας σχετικά με τη δοκιμή μιας ειδικής φόρμουλας σχεδιασμένης για μωρά με πεπτικές ευαισθησίες. Αυτή είναι μια από τις καλύτερες λύσεις για τους κολικούς στα μωρά.
  • Παρακολουθήστε ποιες τροφές δεν αρέσουν στο μικρό σας: Εάν έχει ήδη έρθει η ώρα να διαφοροποιήσετε τη διατροφή σας και το μωρό σας εξακολουθεί να έχει κολικούς, θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση «αιτίας-αποτελέσματος» και μπορεί να υπάρχουν τροφές που δεν μπορεί να χωνέψει σωστά ακόμα. Επίσης, αν προσπαθήσει να φάει μόνο του, μπορεί να καταπιεί αέρα ενώ τρώει. Χρησιμοποιήστε πολύχρωμα και διαδραστικάείδη διαφοροποίησης και σίτισης για να επιβραδύνετε σταδιακά και να εκπαιδεύσετε τη διαδικασία σίτισης.
  • Αλλαγή θέσης: Δοκιμάστε να αλλάξετε τη θέση του μωρού σας για να το βοηθήσετε να νιώσει πιο άνετα. Κρατήστε το στην αγκαλιά σας, πηγαίνετέ το βόλτα με ένα καρότσι ή χρησιμοποιήστε μία από τις πιο άνετες κούνιες για μωρά για να παρέχετε ποικιλία στο περιβάλλον του. Εάν το μωρό είναι μεγαλύτερο, συνιστάται να το ταΐζετε σε όρθια θέση, για να αποφύγετε τον κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Χρησιμοποιώντας μια καρέκλα φαγητού, ένα από τα πιο χρήσιμα είδη σερβιρίσματος , μπορείτε να εξαλείψετε έναν από τους αιτιολογικούς παράγοντες των κολικών.

θεραπείες για κολικούς μωρού - ήρεμο μωρό, γεμίστε τη χούφτα σας

  • Ήχοι και θόρυβοι υποβάθρου: Μερικές φορές οι μονότονοι ήχοι ή οι θόρυβοι υποβάθρου μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των κολικών. Η χρήση στεγνωτήρα μαλλιών σε χαμηλή ταχύτητα ή μηχανής λευκού θορύβου μπορεί να δημιουργήσει ένα ηρεμιστικό περιβάλλον για το μωρό σας.
  • Ιατρική συμβουλή: Εάν τα συμπτώματα δυσφορίας και κλάματος είναι σοβαρά ή επίμονα, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Μπορούν να αποκλείσουν άλλα προβλήματα υγείας και να σας δώσουν πρακτικές, εξατομικευμένες συμβουλές για τη διαχείριση των κολικών. Οι πιο μελετημένες θεραπείες για τους κολικούς στα μωρά, οι οποίες επίσης έχουν αποτελέσματα, παραμένουν τα προϊόντα με βάση τα προβιοτικά, τα οποία έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμα, επειδή οι πιο συχνές αιτίες είναι οι εντερικές. Ωστόσο, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία.
  • Μείνετε ψύχραιμοι: Συνήθως αυτά τα θέματα αφορούν αποκλειστικά την ευημερία του μικρού, αλλά δεν σας έχουμε ξεχάσει. Το άγχος και η αδυναμία των γονέων κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσεων κολικού είναι πραγματικά συναισθήματα και πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ενώ δοκιμάζετε διαφορετικές λύσεις για τους κολικούς του μωρού, είναι σημαντικό να παραμείνετε ψύχραιμοι. Τα μωρά μπορούν να αισθανθούν το άγχος και το στρες των γονιών τους, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους. Προσπαθήστε να κάνετε μικρά διαλείμματα για να αναπληρώσετε την ενέργειά σας.
  • Επικοινωνήστε με άλλους γονείς: Συζητήστε με άλλους γονείς που έχουν περάσει από αυτό το στάδιο, καθώς η ανταλλαγή εμπειριών και συμβουλών μπορεί να προσφέρει άνεση και αυτοπεποίθηση στην αντιμετώπιση των κολικών.

Συμπερασματικά, οι κολικοί στα μωρά μπορεί να είναι δύσκολοι, αλλά υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ανακουφίσετε το μικρό σας. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, επομένως ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορες στρατηγικές για να ανακαλύψετε τι λειτουργεί καλύτερα για αυτό. Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο του μικρού σας για εξατομικευμένες συμβουλές και καθοδήγηση σε αυτό το στάδιο.

Πηγή φωτογραφίας: Freepik.com

  1. Ρόμπερτς DM, Οστάπτσουκ M, Ο'Μπράιαν JG. Βρεφικός κολικός. Είμαι Οικογενειακός Ιατρός. 15 Αυγούστου 2004;70(4):735-40. PMID: 15338787.
  2. Banks JB, Rouster AS, Chee J. Κολικοί. 1 Αυγούστου 2022. Σε: StatPearls [Διαδίκτυο]. Νησί του Θησαυρού (Φλόριντα): Εκδόσεις StatPearls; Ιανουάριος 2023–. PMID: 30085504.
  3. Ouald Chaib A, Levy EI, Ouald Chaib M, Vandenplas Y. Η επίδραση του γαστρεντερικού μικροβιώματος στους κολικούς των βρεφών. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. Οκτ. 2020;14(10):919-932. δύο: 10.1080/17474124.2020.1791702. Epub 21 Ιουλίου 2020. PMID: 32633578.
  4. Simonson J, Haglund K, Weber E, Fial A, Hanson L. Προβιοτικά για τη Διαχείριση του Βρεφικού Κολικού: Μια Συστηματική Ανασκόπηση. MCN Am J Νοσηλευτές Μητέρας και Παιδιού. 2021 Μαρ-Απρ 01;46(2):88-96. doi: 10.1097/NMC.0000000000000691. PMID: 33315632.
  5. Zeevenhooven J, Browne PD, L'Hoir MP, de Weerth C, Benninga MA. Κολικοί βρεφών: μηχανισμοί και αντιμετώπιση. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. Αυγ 2018;15(8):479-496. doi: 10.1038/s41575-018-0008-7. PMID: 29760502.